Vineri, 7 aprilie, vă așteptăm la un concert cu totul special. Formația Bucium lansează albumul „Zimbrul Alb” în Bistrița, la Soho Music Hall. Tot atunci ne vom bucura și de un warm-up Party al Festivalului Celtic Transilvania 2023.
Bucium este o trupă rock cu influențe folk, ambiental și metal simfonic, caracterizată prin folosirea a două viori alături de chitară, bas, tobe, instrumente tradiționale și voce.
Albumele Bucium sunt conceptuale, îmbinând legendele și basmele românești cu o muzică introspectivă, spirituală, adusă într-o notă contemporană. Prin fiecare show și piesă, ascultătorii pot regăsi puritatea copilăriei, în care se ascultă basme, explorându-se un univers fantastic.
Toate materialele Bucium au rădăcini în mituri și legende, însă versurile și muzica sunt compoziții originale.
Noul album „Zimbrul Alb” este unul conceptual și are ca temă astronomia populară. Dintotdeauna oamenii au fost fascinați de tainele cerului, stelelor, astrelor, întreaga spiritualitate și mitologie planetară bazându-se pe relația dintre oameni și ele. Nu există nicio cultură în care cerul să nu fie prezent. Ideea care s-a cristalizat la început a fost această galaxie imaginară – a zimbrului alb, care să conțină poveștile trupei. Singura piesă deja compusă la acea vreme era „Greuceanu”, o poveste despre furtul Soarelui. Albumul are două coperte conceptuale – piesele „Zimbrul Alb” și „Nirwana”, între care se dezvăluie trei basme populare – „Fata din grădina de aur” – basmul ce a stat la baza Luceafărului eminescian, „Greuceanu” și „Harap-Alb”, alături de „Cântecul Soarelui”, care este de fapt poezia populară „Soarele și Luna”, culeasă de Vasile Alecsandri, „Vânător” – numele popular al constelației Orion și „Drumul Robilor”. Întreg albumul face referiri la Eminescu – prima piesă conține o strofă din „Odă în metru antic”, iar „Nirwana” este de fapt titlul inițial al „Rugăciunii unui dac” și este totodată cheia întregului disc.
Zimbrul este un animal cu o încărcătură simbolică profundă care a avut parte de numeroase mențiuni în creații populare românești și în narațiuni istorice autohtone. Cea mai cunoscută dintre acestea este legenda întemeierii Moldovei de către Dragoș care vânează zimbrul al cărui cap va ajunge să decoreze stema regiunii.
Un eveniment marca BandBook by Munteanu.