"George Enescu - Piese necunoscute" la Casa Artelor Dinu Lipatti
Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită la Evenimentul Extraordinar „George Enescu – Piese necunoscute”, Joi, 10 noiembrie 2022, de la ora 19:00, în cadrul căruia se va lansa în Premieră națională CD-ul „George Enescu - The Unknown Enescu Volume two” interpretat de cel mai mare specialist din lume în lucrările lui George Enescu, violonistul de renume internațional - Sherban Lupu.
Deși George Enescu a numerotat lucrările sale doar până la opusul 33, a lăsat un număr enorm de piese în diferite stadii de compoziție, de la schițe la mișcări izolate și unele partituri aproape complete. Lucrând cu câțiva compozitori și muzicologi români, specialiști în stilul lui Enescu, violonistul Sherban Lupu a înregistrat un număr de lucrări necunoscute până acum publicului din întreaga lume. CD-ul „George Enescu - The Unknown Enescu Volume two” cuprinde: Rapsodia nr 1 în La major, op.11 (1901; arr. Marcel Stern, publ. 1957), Impresii Românești pentru vioară solo (1925; arr. Lupu, 2008), Sonata Torso (1911), Impromptu concertant în Sol bemol major major (1903), Regrete (1898; compl. Lupu, 2018), Suita nr. 1 în sol minor, Dans în stil vechi, op 3: Adagio (1897; arr. Sandu Albu, 1929), Vals lent „L’enjoleuse” (1902), Caprice Roumain (1925–49; compl.Cornel Ţăranu,1994–96; I Ben moderato, II Tempo di Hora, III Lento, IV Allegro molto). CD-ul a fost lansat pe 4.11.2022 de Toccata Classics la Londra.
Așadar, Joi, 10 Noiembrie, începând cu ora 19:00, în Salonul de muzică al Casei Lipatti, va avea loc Conferința, Recitalul Extraordinar și Lansarea națională a CD-ului „George Enescu - The Unknown Enescu Volume two” în interpretarea marelui violonist Sherban Lupu, acompaniat de pianista Viorela Ciucur.
Sherban Lupu este considerat unul dintre cei mai mari violoniști români ai ultimului secol şi este apreciat ca unul dintre cei mai însemnaţi interpreţi din lume ai muzicii lui George Enescu. Violonistul român și-a început studiile la Conservatorul din Bucureşti, cu maestrul George Manoliu, continuându-le la Londra cu Yfrah Neaman, luând lecții cu maeștri violoniști Lordul Yehudi Menuhin, Henryk Szering şi Nathan Milstein, precum şi cu Norbert Brainin de la Amadeus String Quartet şi Sandor Vegh. Este laureat al mai multor concursuri precum: Viena International, Romanian National String Quartet, Jacques Thibaud la Paris, Carl Flesch la Londra, Royal Society of Arts şi Park Lane Group Contest. Din 1976 şi-a continuat cariera în SUA, unde s-a stabilit, devenind Profesor emerit la Universitatea din Illinois și Președintele Societății „George Enescu” din Statele Unite ale Americii. În 2000, Sherban Lupu a primit distincţia pentru întreaga carieră din partea Fundaţiei Culturale Române pentru eforturile sale depuse pentru promovarea culturii şi a muzicii româneşti pe plan international, iar în mai 2002 i s-a acordat prestigiosul Premiu „Arnold Beckman” de către Comisia de Cercetare a Universităţii din Illinois, pentru înregistrarea operelor complete pentru vioară şi pian de Bela Bartók. În noiembrie 2002, Sherban Lupu a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de către Academia de Muzică „G. Dima” din Cluj, iar în ianuarie 2004, Preşedintele României i-a conferit titlul de Comandor al Ordinului Naţional „Serviciul Credincios” pentru activităţile sale muzicale şi culturale desfăşurate pe plan internaţional. În anul 2011 a devenit Profesor Emerit al Universității din Illinois și a revenit cu activitățile sale muzicale și pedagogice în Europa.
Pianista Viorela Ciucur este conferenţiar universitar la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Doctor în Muzicologie. Activitatea sa artistică cuprinde recitaluri de pian solo şi muzică de cameră – la Ateneul Român, Sala Radio, Muzeul Naţional de Artă – şi concerte cu orchestră, în Bucureşti şi în multe oraşe din ţară. A participat la festivaluri internaţionale și a realizat turnee în Europa, în SUA şi Canada. Este invitată în jurii de concursuri internaționale, a publicat patru cărţi şi a prezentat comunicări la conferințe internaționale de specialitate.
Biletele pot fi cumpărate online pe www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea sau la sediul Casei Artelor Dinu Lipatti, Bd. Lascăr Catargiu nr 12. Accesul persoanelor cu dizabilități și a însoțitorilor acestora este gratuit cu o rezervare în prealabil la numărul de telefon 0314252563.
Conceptul evenimentului - pianista și regizoarea Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti, instituție publică de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului București.
Partener media principal: Romantic FM
Parteneri media: AGERPRES, #centruldepresa, spotmedia.ro, Jurnalul Naţional, Radio Bucureşti FM, Radio România Cultural, Observatorul Cultural, ultima-oră.ro, Societatea de Transport București.
Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in magazinele Flanco, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo si Edenred, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in tara.
Grăbește-te! Încă mai găsești bilete la:
-
ia biletde la 31679 leiSala Palatului
-
-