Anul acesta spiritul sărbătorilor va începe în Rămnicu Vâlcea cu spectacolul de balet Spărgătorul de nuci, prezentat de compania Teatrului de Balet Sibiu. Forma pe care o știm noi astăzi, este aceea pe care și-a imaginat-o Ceaikovski în al lui balet Spărgătorul de nuci, după povestea lui E.T.A. Hoffmann Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor.
Pentru cei care nu știu basmul inițial, ei bine este o poveste de iarnă despre o tânără fată Clara, și perioada ei favorită, Crăciunul. Nașul ei, Drosselmeier, este un personaj magic, misterios, care îi aduce un cadou special, o frumoasă păpușă Spărgător de nuci. Încântată de cadou, Clara vrea să rămână noaptea alături de păpușă, dar este trimisă la culcare. Se furișeazăînsă jos, după ce toți ai casei au adormit, iar în cele din urmă adoarme și ea. Cu ajutorul magiei lui Drosselmeier, începe visul ei fantastic. Apare Regele Șoarecilor care vrea să o răpeascăși să o ducăîn regatul său, iar când Clara își caută peste tot Spărgătorul de nuci, să-i vinăîn ajutor, acesta nu e de găsit. Deodată pomul de Crăciun începe să creascăși tot crește și nu se mai oprește și devine disproporționat. De nicăieri apar însă soldații, conduși de Spărgătorul de nuci venit să o salveze pe Clara. El învinge în lupta cu șoarecii Regelui Șoarecilor, iar Clara își găsește, astfel, Prințul. Împreună cu el ajunge într-o lume fantastică, cu o Regină a Zăpezii și un tărâm de zahăr candel. Deși nu vrea să părăsească nici Țara Fanteziei, nici Prințul, în ziua de Crăciun Clara se trezește sub brad, cu familia în jurul ei, dar fără noii ei prieteni. Îi rămâne însă păpușa Spărgător de nuci și amintirile unui Crăciun magic.
Pe lângă rolul său practic, Spărgătorul de nuci are și o semnificație în folclorul german. Păpușile erau dăruite de Crăciun pentru a aduce noroc familiei și a proteja casa. Reprezenta puterea și forța și este asemeni unui credincios câine care protejează familia de spiritele rele și de pericol. Un protector acerb, spărgătorul de nuci își dezvăluie dinții spiritelor rele și servește ca mesager tradițional al norocului și al bunăvoinței.
Achiziționează bilete până în data de 20 Noiembrie și beneficiază de reduceri !
Biletele se gasesc in format electronic pe www.iabilet.ro si in magazinele Flanco, Muzica, IQ BOX si pe terminalele Selfpay. Online, puteti plati cu cardul, Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo si Edenred, pe factura la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier oriunde in tara.