Recital David Grimal - Festivalul Enescu la Cluj-Napoca
Duminică, 10 septembrie '23, ora 19:00 acces de la 18:30
David Grimal, un muzician cu o recunoaștere internațională, invitat la cele mai importante festivaluri de muzică clasică, va susține un recital extraordinar la Festivalul Enescu la Cluj-Napoca, în 10 Septembrie.
10 septembrie 2023, ora 19:00
Studioul de Concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca
PROGRAM
Montalbetti : Sonata pentru vioara solo
Ysaÿe / Sonata nr.5 “Aurore”
Bach / Partita nr.2 in re minor
Pauza
Bartok / Sonata pentru vioara solo (toate cele patru părți)
BIOGRAFIE
Într-un efort continuu de reflecție asupra rolului artei în societate, David Grimal reușește să juxtapună perspective diferite pentru a compune muzică prin reinventarea percepției colective.
Ca solist notoriu, a fost invitat să interpreteze sub bagheta unor dirijori de talie mondială (Christoph Eschenbach, Heinrich Schiff, Lawrence Foster, Emmanuel Krivine, Mikhail Pletnev etc.), cu performanțe greut de atins alături de Orchestra din Paris, de Orchestra Filarmonică Radio France, de Orchestra de Cameră a Europei, Berliner Symphoniker, Orchestra Națională a Rusiei, Filarmonica New Japan, Orchestra de Cameră Engleză, Mozarteum Orchester din Salzburg, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Filarmonica din Praga, Orchestra Gulbenkian din Lisabona, Sinfonia Varșovia, Filarmonica din Florida și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare.
Este invitat în mod regulat în cele mai cunoscute săli de concert: Sala Suntory din Tokyo, Philharmonie din Paris, Musikverein din Viena, Concertgebouw din Amsterdam, Konzerthaus din Berlin, Sala Wigmore din Londra, Tonhalle din Zurich, Centrul Lincoln din New York, Conservatorul Ceaikovski din Moscova, Academia Ferenc Liszt din Budapesta, Victoria Hall din Geneva, Auditoriumul Național din Madrid, Teatrul Champs-Élysées din Paris, Sala de Concert Națională din Taiwan și Bozar din Bruxelles.
De asemenea, o serie impresionantă de compozitori i-au dedicat lucrări importante. Printre autori amintim: Marc-André Dalbavie, Brice Pauset, Thierry Escaich, Lisa Lim, Jean-François Zygel, Alexandre Gasparov, Victor Kissine, Fumiori Tanada, Ivan Fedele, Philippe Hersant, Anders Hillborg, Oscar Bianchi, Guillaume Connesson, Frédéric Verrières, Richard Debugnon, Eric Montalbetti.
Un cercetător neobosit, David Grimal este interesat de reanalizarea repertoriului muzicii antice și, în particular, explorează practicile interpretative documentate istoric cu muzicieni precum Andreas Staier, Brice Pauset , Mathieu Dupouy și Maude Gratton.
Este un pedagog mult dorit și, în prezent predă la Hochschule für Musik in Saarbrücken, unde dezvoltă proiecte fără dirijori împreună cu orchestra studențească. Cântă pe Stradivarius
„Ex-Roederer” din 1710 cu arcușuri create de Pierre Tourte, Léonard și François-Xavier Tourte și Pierre Grunberger.
David Grimal este invitat în mod regulat să participe în juriile a diverse competiții internaționale și ține masterclass-uri în întreaga lume.
______
Eveniment organizat de Asociația Culturală Play
Cofinanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca
Parteneri: Artexim, Filarmonica de Stat Transilvania