Timișoara: Fanfare Ciocărlia | Blazzaj | Casa Tineretului |Time to Rock 2023
Casa Tineretului FITT Timișoara , Timișoara
Duminică, 10 septembrie '23, ora 19:00 acces de la 19:00
Fanfara Ciocărlia, legenda vie a fanfarelor balcanice, revine la Timișoara, la Casa Tineretului, într-un concert de zile mari!
„Nu ne-ar mira deloc dacă în timpul concertului ar ateriza un OZN pe scenă.”
Timișoara, cum stăm cu dispoziția?
Fundația Județeană pentru Tineret Timiș invită timișorenii la Concertul Fanfare Ciocărlia pe data de 10 septembrie, ora 19:00, la Casa Tineretului Timișoara, în cadrul proiectului Time to Rock 2023, care va fi un spectacol cum nu ați mai văzut pe această planetă cu toate planetele la un loc. Înainte de apariția cosmică a Fanfarei Ciocărlia, trăiți un moment de neuitat cu Blazzaj, un grup care redefinește limitele muzicii.
Poate fi considerată cu ușurință cea mai importantă fanfară din lume. Concertele Fanfarei Ciocărlia sunt, cu siguranță, o experiență de tip extraterestru. Fac furori, zdrăngăne alămuri, un pur și simplu beat te face să-ți dănțuie picioarele în cel mai viu mod posibil.
Fanfara Ciocărlia, legenda vie a fanfarelor balcanice, formată din 12 lăutari de origine romă, din satul Zece Prăjini, nord-estul României, a aniversat 25 de ani de activitate în anul 2021, pornind apoi într-un turneu extensiv de promovare a albumului „It Wasn’t Hard to Love You”.
De la descoperirea sa, în 1996, publicul crește constant: punkeri, headbangeri, iubitori de muzică clasică și jazz, adepți ai world music, cu toții adoră muzica lor, care încotro, pentru că Fanfara Ciocărlia reușește să-i unească pe toți. Așa că nu ne-ar mira deloc dacă în timpul concertului de la Casa Tineretului ar ateriza un OZN pe scenă! Oricum, The sky is the limit!
Povestea Fanfarei Ciocărlia a început în urmă cu peste 25 de ani, pe un drum aparent fără sfârșit, întortocheat și accidentat, ce trece printre dealuri care nu-și doresc să fie numite munți – undeva în nord-vestul României, aproape de granița cu Moldova. Se văd ultimele case, ce par aruncate la întâmplare într-o pictură de Chagall, stând în noroi, crăpate și colorate cu îndrăzneală, cu ferestrele lor larg deschise, holbându-se la trecători. Pe undeva, călătorul face brusc la stânga și, după ce traversează alt drum pietruit, ajunge în sfârșit la locul de origine al celui mai recent și incredibil fenomen în muzica de alamă: Zece Prăjini, unde a început totul pentru Fanfara Ciocărlia.
Aici, în 1997, 12 muzicieni au pornit să cucerească lumea cu sunete profunde de tube și cornuri tenor, amestecate cu note din trompete și saxofon, totul pentru a transmite muzica de alamă est-europeană către întreaga lume. Seriozitatea misiunii lor a fost parafată odată cu lansarea primului album, în 1998, cu o vorbă a seniorului trompetist, Radulescu: „Așteptați voi și vedeți – la un moment dat vom ajunge să cântăm pe Marte!“ Și, din acel moment, trupa a călătorit milioane de kilometri, în turnee fără de număr, în încercarea de a ajunge pe Planeta Roșie.
Un sfert de secol mai târziu, după 9 albume lansate și nenumărate spectacole, nu a rămas nimic de rescris legat de muzica lor. Talentul ireal al celor din Fanfara Ciocărlia de a face alămuri balcanice să atingă note de jazz, pop și rock, toate executate cu o precizie nebună de tempo-uri nestăpânite, le-a oferit statutul cultural și i-a pus permanent pe scena muzicii, de la punk, la clasic.
Albumul „It Wasn’t Hard to Love You” (lansat în 2021), oda muzicală adusă ascultătorilor Fanfarei Ciocărlia din întreaga lume – reprezintă cel mai recent capitol din povestea marii trupe din micul sat, o trupă ce dorește să readucă zâmbetele pe fețele oamenilor, o trupă ce tânjește către un viitor plin de concerte palpitante ce se prelungesc în nopțile târzii.
De-a lungul anilor, muzica Fanfarei Ciocărlia s-a auzit pe coloana sonoră a filmelor „Borat – Subsequent Moviefilm” (USA, 2020, r. Jason Woliner), „Hotel Beograd” (Rusia, 2020, r. Konstantin Statskiy), „Becoming Bond” (USA, 2017, r. Josh Greenbaum), „Borat – Cultural Learnings of America” (USA, 2006, r. Larry Charles) și „Head On” (Germania, 2004, r. Fatih Akin) iar trupa a avut apariții și în documentarele „The New Gypsy Kings” (UK, 2016, r. Liviu Tipuriță), „Gypsy Caravan” (USA, 2007, r. Jasmin Dellal) și „Iag Bari – Brass On Fire” (Germania, 2003, r. Ralf Marschaleck).
Au colaborat, printre alții, cu Eugene Hütz – Gogol Bordello (USA), Adrian Raso (Canada), Socalled (Canada), Basement Jaxx (UK), Transglobal Underground (UK), Erran Baron Cohen (UK), Boban & Marko Markovic (Serbia), Esma Redzepova (Macedonia), Dzambo Agusevi Orchestra (Macedonia), Dunkelbunt (Austria) și au primit numeroase premii: Top of the World Music Charts Europe pentru albumele „Baro Biao” (1999), „Iag Bari” (2001), „Gili Garabdi” (2005), „Queens and Kings” (2007), „Balkan Brass Battle” (2011), „Devil’s Tale” (2014) și „It Wasn’t Hard To Love You” (2021), Best World Music Album pentru „Iag Bari” dar și premiul BBC Radio 3 pentru Best World Music Act from Europe.
După concertul de la Timișoara, turneul se continuă în România cu încă 4 concerte: București (8 noiembrie, Arenele Romane), Cluj-Napoca (10 noiembrie, Zazen. Street Food Garden), Brașov (11 noiembrie, Kruhnen Musik Halle) și Iași (12 noiembrie, Sala Unirii).
--
Parteneri eveniment: RADIO GUERRILLA, TVR Timișoara, BUBU Bookinghouse & Events
Parteneri Time to Rock: Asociația Culturală EMBARGO și Centrul Cultural PLAI.
Parteneri media: Pressalert, Zile și Nopți
50 de bilete studenți/elevi - 40 de lei (cu arătarea dovezii la intrare)
50 de bilete până în data de 24 august - 60 de lei
Preț bilet până în 10 septembrie sau in cazul in care se epuizează celelalte categorii- 80 de lei
Gratuitate: toate tipurile de burse pentru elevi și studenți în anul 2023, absolvenți bacalaureat/studii superioare cu media peste nota 9 în 2023, copii sub 12 ani cu însoțitor adult și persoane cu dizabilități - cu solicitare în prealabil pe [email protected]
Proiectul Time to Rock 2023 face parte din Programul cultural național Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Timișoara, It Wasn’t Hard to Love You
-
Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) este o organizație neguvernamentală cu o activitate neîntreruptă din anul 1990. FITT se ghidează după valorile Consiliului Europei (CoE), iar în anul 2016 a făcut din Casa Tineretului din Timișoara primul (și unicul, în continuare) deținător din România al Certificatului de Calitate pentru Centre de Tineret oferit de Consiliul Europei.
FITT este membră în 6 platforme și rețele europene, ale căror scopuri variază de la spații pentru tineri, cetățenie activă, inovare socială, sector neguvernamental, cultură etc. și care au adus-o alături de alte 340 de organizații neguvernamentale și autorități publice din întreaga Europă. Pe lângă structurile europene la care a aderat de-a lungul vremii, FITT este membră a organelor supreme de conducere a două federații naționale: FNT și CTR, care au adus-o alături de 2 filiale ale unor organizații internaționale, 6 federații naționale și 20 de federații județene.
Evenimentul s-a încheiat.