Bilete Povestea pantofilor – De la sandalele greco-romane la extravaganţele secolului XXI - 21 nov, ora 11:00 - Online - iaBilet.ro
Povestea pantofilor – De la sandalele greco-romane la extravaganţele secolului XXI

Povestea pantofilor – De la sandalele greco-romane la extravaganţele secolului XXI

Online, Romania
Sâ, 21 nov, ora 11:00

Strălucitori sau comozi, coloraţi sau monocromi, pantofii au dat eleganţă şi şarm ţinutelor feminine, de-a lungul istoriei. Asortaţi cu toaletele doamnelor cochete, ei au stârnit dispute aprige şi priviri curioase. De la sandalele antichităţii până la pantofii curtezanelor veneţiene, o lume a eleganţei, dar şi a simţului practic, ni se înfăţişează.

Lector Monica Neațu
Data 21 noiembrie 2020
Ora 11:00
Număr ateliere         1
Tip Teoretic
Varsta Minimă 16 ani
Cost 60 de lei

 

 

 

Evenimentul are loc online

Cum? Cu o ora înainte de începerea cursului, toți cei înscriși vor primi din partea echipei IABILET un link, cu ajutorul căruia se vor putea conecta la eveniment și instrucțiunile de conectare. In prealabil descarcă aplicația Zoom (pe telefon sau pe computer).

Pantofii sunt parte integrantă a istoriei costumului, povestea lor este şi istoria anumitor metamorfoze socio-culturale.

Vom porni în călătoria noastră din Antichitate, atunci când a fost impus un model de sanda purtat până astăzi, pentru a ajunge în evul mediu şi epoca modernă, când încep să se facă simţite primele diferenţieri nete între pantoful masculin şi cel feminin. Colecţiile muzeelor franceze deţin nenumărate schiţe şi perechi ce au aparţinut reginei eleganţei, Maria Antoaneta. Preocupată de trenduri, regina deţinea o colecţie impresionantă de pantofi asortaţi ţinutelor sale rafinate.

Epoca de glorie a pantofilor a început atunci când designeri avangardişti, precum Paul Poiret şi Coco Chanel, au scurtat lungimea fustelor, oferind privirilor gleznele şi pantofii doamnelor.

Vedetele de la Hollywood îşi accesorizau ţinutele, în epoca Marelui Gatsby, cu pantofii creaţi de Salvatore Ferragamo. Copilul teribil al modei interbelice, Elsa Schiaparelli, a transformat pantoful în pălărie şi a oferit modele fabricate din materiale rare. Mai târziu, colaborările mitice dintre Christian Dior şi Roger Vivier, Coco Chanel şi Raymond Massaro/ Rene Mancini au oferit pantofi asortaţi ţinutelor sofisticate.

O istorie a pantofilor nu se poate încheia fără a aminti povestea miticilor balerini. Istoria lor începe pe Rue de la Paix, aproape de strălucitoarea Operă Garnier. Aici, Rose Repetto a creat faimoşii balerini Cendrillon, imaginea stilului parizian.

Vă invit să descoperim împreună, într-o discuţie relaxată, istoria unuia dintre cele mai iubite şi dorite accesorii. Vom afla, cu ajutorul imaginilor, povestea unor creaţii mitice, care se află şi astăzi printre piesele favorite ale doamnelor cochete.

Fundația Calea Victoriei este singurul loc din București în care te poți dezvolta cu ajutorul artei și culturii printr-o diversitate mare de cursuri și evenimente culturale si interactive. De 13 ani inspirăm prin arte și cultură și susținem tinerii talentați. Am reușit să ducem o muncă de pionierat în felul în care se organizează evenimentele culturale și, în timp, am devenit o academie în cadrul căreia peste 100 de cercetători, artiști și traineri s-au format ca lectori.

Ne mândrim cu peste 50 000 de cursanți care au participat la proiectele noastre și cu peste 3000 de tineri care au beneficiat de burse (participare gratuită la cursurile preferate). Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în toți acești ani: Cercul Militar Național, Grand Hotel Continental, Universitatea Națională de Muzică din București, Banca Națională a României, Teatrul Odeon și Muzeul Cotroceni.

Evenimentul s-a încheiat.