/https%3A%2F%2Fstatic.iabilet.ro%2Fimg%2Fdb%2Fevent%2F01%2Fbc%2F93%2F00000345298-483b.jpg)
Sibiu: Concerte pe Acoperis - Concert Educativ: "Anotimpurile"
Sâmbătă, 9 august, ora 10:00
asCULTă: Antonio Vivaldi - "Anotimpurile"
"Anotimpurile", cunoscut și sub numele "Cele patru anotimpuri" (L"Le quattro stagioni"), este un grup de patru concerte pentru vioară ale compozitorului italian Antonio Vivaldi, fiecare dintre acestea reprezentând muzical un anotimp al anului.
"Anotimpurile", cunoscut și sub numele "Cele patru anotimpuri" (L"Le quattro stagioni"), este un grup de patru concerte pentru vioară ale compozitorului italian Antonio Vivaldi, fiecare dintre acestea reprezentând muzical un anotimp al anului.
Acestea au fost compuse în jurul anului 1720, când Vivaldi era capelmaestru al curții din Mantova. Au fost publicate în 1725, la Amsterdam, împreună cu opt concerte suplimentare, drept Il cimento dell'armonia e dell'inventione. Până astăzi, reărezintă cea mai cunoscută dintre lucrările lui Vivaldi.
Aceste concerte au fost o revoluție în concepția muzicală: Vivaldi a reprezentat pârâuri curgătoare, păsări cântătoare (de diferite specii, fiecare caracterizată în mod specific), un cioban și câinele lui care lătră, muște bâzâind, furtuni, dansatori beți, petreceri de vânătoare atât din partea vânătorilor, cât și a prăzii, peisaje înghețate și focuri calde iarna.
În mod neobișnuit pentru perioada respectivă, compozitorul a publicat concertele cu sonete însoțitoare (posibil scrise chiar de el) care elucidau ce era în spiritul fiecărui anotimp pe care muzica sa a intenționat să-l evoce. Prin urmare, concertele sunt unul dintre cele mai timpurii și mai detaliate exemple de ceea ce va fi numit muzică programatică - cu alte cuvinte, muzică cu un element narativ. Vivaldi s-a străduit foarte mult să-și relaționeze muzica de textele poeziilor, transpunând înseși versurile direct în partitură. De exemplu, în secțiunea din mijloc a „Primăverii”, când căprarul doarme, câinele lui poate fi auzit lătrând în secțiunea de violă. Muzica este și în alte părți la fel de evocatoare și pentru alte sunete naturale. Vivaldi a împărțit fiecare concert în trei mișcări (rapid-lent-rapid) și, asemănător, fiecare sonet în trei secțiuni.
Cvintetul VIVA:
Paula Gherasim, Andreea Baicu, Ionuț Bugnar - vioară
Terez Mihaly - viola
Titus Tincu - violoncel
Acțiunile Filarmonicii de Stat Sibiu sunt posibile cu finanțarea Consiliului Județean Sibiu.
Proiect cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2025.